"...une anthologie bien conçu"
Diapason
"Some of the best recorded Telemann out there"
Gramophone
"...een voltreffer"
Luister
NL EN

Bezongen Tegeltjeswijsheid tour in Groningen 23-26 November 2023

In de donkere maand voor kerst komt barokensemble The Counterpoints terug naar Groningen voor 4 concerten in de Kerken van de stad Groningen, Winschoten, Obergum en Noordlaren. Vorig jaar speelden zij al een programma met Italiaanse barokmuziek op deze locaties, en nu keren ze terug met stersopraan Kristen Witmer. De intieme sfeer van de Groninger kerkjes past perfect bij hun kamermuziekbezetting met zang, blokfluit, cello, klavecimbel en luit. Kom luisteren naar de mooiste kamermuziek en cantates van o.a. Telemann, Händel, Van Eyck en Pepusch! Kijk in onze agenda wanneer we waar spelen, tickets zijn hier verkrijgbaar.

Release nieuwe cd Thomascantors in Dialogue in februari!

Groot nieuws! Op 4 februari brengen we ons nieuwe album THOMASCANTORS IN DIALOGUE uit bij Challenge Records International!

Op deze cd vertellen we het verhaal van de componisten Telemann, Fasch, Graupner en J.S. Bach, die in 1722-23 alle vier solliciteerden op de positie van Thomaskantor in Leipzig. Wist je dat Bach uiteindelijk vierde (!) keus was nadat de andere kandidaten de positie na een succesvolle auditie hadden afgeslagen? Ongelooflijk toch?
Voor deze opname hebben we ons kwartet uitgebreid tot een klein barokorkest (The Counterpoints XL) en onze blokfluitist Thomas Triesschijn neemt ons mee in een schitterende solorol. Ben je net zo enthousiast als wij? Blijf ons dan volgen, binnenkort verschijnt het releasefilmpje op alle grote platforms.

Je kan de cd vast bestellen via deze link.

La Querelleuse krijgt prestigeuze Gramophone Editor's Choice

Het gebeurt niet vaak dat een Nederlands ensemble Editor’s Choice wordt bij Gramophone Magazine, dé autoriteit op het gebied van klassieke muziek. Voor de maand juni valt deze eer echter ten deel aan de debuut-cd La Querelleuse van The Counterpoints. Lees hier de volledige recensie.

Debuut-cd La Querelleuse uitgebracht!

Spannend nieuws! Onze nieuwe cd La Querelleuse is nu uit en beschikbaar bij Etcetera Records! U kunt de cd bestellen via Etcetera Records of op Bol.com.

Niet alleen een compositietechniek

Contrapunt is de interactie tussen verschillende melodieën en sluit naadloos aan bij het samen musiceren en het communiceren met het publiek middels muziek. Een andere mooie interpretatie van het woord contrapunt is "iets dat contrasteert met iets anders, meestal op een aangename manier."

The Counterpoints is een in Nederland gevestigd oudemuziekensemble. Reeds vanaf de eerste repetitie voelden de leden een inspirerende dynamiek in de groep die de basis vormt voor het ontdekken van de verschillende emoties en kleuren die in de muziek besloten liggen. Samen ontdekken de Counterpoints de interactie tussen de verschillende stemmen in de muziek van J.S. Bach, de onomstreden meester van het contrapunt, en andere componisten uit de barok.

The Counterpoints is een internationaal ensemble waarvan de leden elkaar ontmoetten tijdens hun studies aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze pleiten voor het spelen van oude muziek op het instrumentarium uit die tijd (of uitmuntende kopieën daarvan) om zowel uitvoerenden als publiek dichter bij de klankwereld van de barok te brengen en deze oude muziek uit de 17e en 18e eeuw nieuw leven in te blazen.